Nizozemí
je země krásná, svěží a známá především pro jisté „zelené“ koláčky a lízátka,
které jsou k dostání na každém kroku. Pokud vám mohu radit – zeleným
koláčkům se vyhněte obloukem, za to ale pospíchejte ke stánku se sledi
v housce anebo do kavárny, kde se ke kávě podávají minilívanečky známé pod
jménem Poffertjes. Oproti našim lívancům jsou menší, mají lehkou pohankovou
příchuť a jsou přelité potokem másla a posypané závějí cukru. A věřte mi –
získají si vás už navždy.
Ingredience (pro dva hladové
nebo pro 4 ke kafi):
Těsto:
1/3 droždí
2 vejce
250ml mléka
200g polohrubé mouky (část,
až polovina, lze pro větší autenticitu nahradit pohankovou mouku)
1 lžíce cukru
lžička másla
špetka soli
Poleva:
dostatek kvalitního másla
(takže zapomeňte na polskou provenienci či jiná levná kauflandovská másla
v akci)
dostatek cukru moučka
Postup:
Smíchám v hrnku droždí
s cukrem na kaši a přiliju pár lžic vlažného mléka. Zakryju a nechám 15
minut stát na teplém místě, aby se mi vytvořil kvásek. Během čekání smíchám
v míse mouku se solí, vejcem a zbylým množstvím mléka (mělo by být lehce
teplé), přidám taky lžičku másla.
Když je kvásek hotový, přidám
ho do mísy, promíchám na hladké, tekutější těsto a nechám na teplém místě
přikryté asi hodinu odpočívat.
Když je těsto nakynulé,
rozpálím pánev (nemusí být speciální, stačí i lívanečník nebo úplně obyčejná),
vymastím ji máslem a lžící na ní rozprostírám malé placičky (průměr by správně
neměl být větší než 4 cm).
Vidličkou (nebo špejlí)
otáčím ihned, jakmile lívaneček lehce zhnědne. Když je z obou stran,
vyndám ho na talíř.
Na talíři přeliju dostatkem
rozpuštěného másla a posypu závějí cukru. Protože právě o tom to je :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat