pondělí 20. října 2014

Poffertjes alias holandské lívanečky



Nizozemí je země krásná, svěží a známá především pro jisté „zelené“ koláčky a lízátka, které jsou k dostání na každém kroku. Pokud vám mohu radit – zeleným koláčkům se vyhněte obloukem, za to ale pospíchejte ke stánku se sledi v housce anebo do kavárny, kde se ke kávě podávají minilívanečky známé pod jménem Poffertjes. Oproti našim lívancům jsou menší, mají lehkou pohankovou příchuť a jsou přelité potokem másla a posypané závějí cukru. A věřte mi – získají si vás už navždy. 

Ingredience (pro dva hladové nebo pro 4 ke kafi):
Těsto:


1/3 droždí
2 vejce
250ml mléka
200g polohrubé mouky (část, až polovina, lze pro větší autenticitu nahradit pohankovou mouku)

1 lžíce cukru
lžička másla
špetka soli


Poleva:
dostatek kvalitního másla (takže zapomeňte na polskou provenienci či jiná levná kauflandovská másla v akci)
dostatek cukru moučka

Postup:
Smíchám v hrnku droždí s cukrem na kaši a přiliju pár lžic vlažného mléka. Zakryju a nechám 15 minut stát na teplém místě, aby se mi vytvořil kvásek. Během čekání smíchám v míse mouku se solí, vejcem a zbylým množstvím mléka (mělo by být lehce teplé), přidám taky lžičku másla.
Když je kvásek hotový, přidám ho do mísy, promíchám na hladké, tekutější těsto a nechám na teplém místě přikryté asi hodinu odpočívat.
Když je těsto nakynulé, rozpálím pánev (nemusí být speciální, stačí i lívanečník nebo úplně obyčejná), vymastím ji máslem a lžící na ní rozprostírám malé placičky (průměr by správně neměl být větší než 4 cm).
Vidličkou (nebo špejlí) otáčím ihned, jakmile lívaneček lehce zhnědne. Když je z obou stran, vyndám ho na talíř.
Na talíři přeliju dostatkem rozpuštěného másla a posypu závějí cukru. Protože právě o tom to je :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat