středa 22. října 2014

Řepánky z Polabí



Když jsem se před několika lety bavila s kamarádkami z různých koutů Čech a Moravy o tom, co pečou naše babičky, celkem mě zarazilo, že pojem „řepánky“ nikdo neznal! Jenže pak mi to došlo – byla jsem jediná z Polabí, tedy z kraje, kde byl dříve cukrovar snad v každé obci a kde je dodnes pěstování cukrové řípy velmi rozšířené. A když pak na vyoraném poli najdete nějakou tu bílou obryni, je vám jasné, co s ní budete dělat. Uvaříte ji, nastrouháte, smícháte s mákem a zabalíte do kynutého těsta. A tak vám vzniknou pravé polabské řepánky. 

Ingredience (na 2 pekáče buchet):
na těsto
asi 600g polohrubé mouky
kostka droždí
100g cukru krupice
350 ml mléka (taky podle mouky)
1 vejce
špetka soli
50g rozpuštěného sádla
50g rozpuštěného másla
Droždí rozetřu s cukrem na kaši, přidám trochu vlažného (mírně teplého) mléka, část mouky a vytvořím kvásek, který nechám zakrytý na teplém místě pracovat (asi půl hodiny).
Poté dám do zadělávací mísy zbytek mouky, vejce, máslo, sádlo, sůl a postupně přilívám kvásek a zpracovávám do těsta. Dá to dost zabrat, ve výsledku by se těsto nemělo lepit na stěny a mělo by být hladké. Rozhodně nesmí být tekuté, musí mít takovou sametovou, vláčnou, táhlou konzistenci.
Poté nechám zakryté na teplém místě kynout asi hodinu.

na náplň:
1 cukrová řepa (záleží na velikosti, asi 1kg)
300g mletého máku
trocha skořice
špetička pepře
trocha citronové kůry
100g másla
hrnek mléka

Řepu oloupu, nakrájím na čtvrtky/osminy a dám vařit. Když je měkká, tak ji na struhadle nastrouhám najemno a smíchám s mákem. V hrnci začnu zahřívat máslo, přidám řepu s mákem, citronovou kůru či šťávu, mléko, skořici a pepř. Chvíli vařím.
Když mi vykyne těsto, lehce ho rozválím (stačí i rukou), rozdělím na čtverečky (velikost asi 4x4 cm), tyto čtverečky si ještě rukou roztáhnu tak, aby těsto bylo poměrně slabé. Na těsto klademe lžící náplň (hodně – prostě čím víc tím líp, ale musím být schopná to pak zabalit) a pak zabalíme.
Před pečením potřeme řepánky ještě olejem a dáme péct na 200°C. Pečeme dočervena.

Tip: Poměry na těsto jsou spíš orientační. Záleží hodně na mouce, na tom, jak sladké máte rádi. To samé u nádivky. Takže ochutnávejte, ochutnávejte. A vyvarujte se nahrazování sádla – díky němu je těsto vláčné. A pokud vám řípa nejede, můžete udělat z tohoto těsta buchty s povidly či tvarohem.

Žádné komentáře:

Okomentovat