Když jsem se před několika lety
bavila s kamarádkami z různých koutů Čech a Moravy o tom, co pečou
naše babičky, celkem mě zarazilo, že pojem „řepánky“ nikdo neznal! Jenže pak mi
to došlo – byla jsem jediná z Polabí, tedy z kraje, kde byl dříve
cukrovar snad v každé obci a kde je dodnes pěstování cukrové řípy velmi
rozšířené. A když pak na vyoraném poli najdete nějakou tu bílou obryni, je vám
jasné, co s ní budete dělat. Uvaříte ji, nastrouháte, smícháte
s mákem a zabalíte do kynutého těsta. A tak vám vzniknou pravé polabské
řepánky.
Ingredience
(na 2 pekáče buchet):
na těsto
asi 600g
polohrubé mouky
kostka
droždí
100g cukru
krupice
350 ml mléka
(taky podle mouky)
1 vejce
špetka soli
50g
rozpuštěného sádla
50g
rozpuštěného másla
Droždí
rozetřu s cukrem na kaši, přidám trochu vlažného (mírně teplého) mléka,
část mouky a vytvořím kvásek, který nechám zakrytý na teplém místě pracovat
(asi půl hodiny).
Poté dám do
zadělávací mísy zbytek mouky, vejce, máslo, sádlo, sůl a postupně přilívám
kvásek a zpracovávám do těsta. Dá to dost zabrat, ve výsledku by se těsto
nemělo lepit na stěny a mělo by být hladké. Rozhodně nesmí být tekuté, musí mít
takovou sametovou, vláčnou, táhlou konzistenci.
Poté nechám
zakryté na teplém místě kynout asi hodinu.
na náplň:
1 cukrová
řepa (záleží na velikosti, asi 1kg)
300g mletého
máku
trocha
skořice
špetička
pepře
trocha
citronové kůry
100g másla
hrnek mléka
Řepu oloupu,
nakrájím na čtvrtky/osminy a dám vařit. Když je měkká, tak ji na struhadle
nastrouhám najemno a smíchám s mákem. V hrnci začnu zahřívat máslo,
přidám řepu s mákem, citronovou kůru či šťávu, mléko, skořici a pepř.
Chvíli vařím.
Když mi
vykyne těsto, lehce ho rozválím (stačí i rukou), rozdělím na čtverečky
(velikost asi 4x4 cm), tyto čtverečky si ještě rukou roztáhnu tak, aby těsto
bylo poměrně slabé. Na těsto klademe lžící náplň (hodně – prostě čím víc tím
líp, ale musím být schopná to pak zabalit) a pak zabalíme.
Před pečením
potřeme řepánky ještě olejem a dáme péct na 200°C. Pečeme dočervena.
Tip: Poměry
na těsto jsou spíš orientační. Záleží hodně na mouce, na tom, jak sladké máte
rádi. To samé u nádivky. Takže ochutnávejte, ochutnávejte. A vyvarujte se
nahrazování sádla – díky němu je těsto vláčné. A pokud vám řípa nejede, můžete udělat z tohoto těsta buchty s povidly či tvarohem.
Žádné komentáře:
Okomentovat