neděle 28. prosince 2014

Jablečný závin z listového těsta


Obvykle dělám jablečný závin podle receptu z Kuchařky naší vesnice. Kolem svátků však není času nazbyt a navíc jsem se pekařsky vyřádila při pečení cukroví a vánočky. Protože jedna z tradic ale zároveň velí mít na štědrovečerním stole i jablečný závin, uchýlila jsem se k drobnému úskoku - použití již hotového babického listového těsta. Štědrý večer je již za námi, tento recept vám ale může být inspirací kdykoliv, kdy budete mít chuť na štrúdl, ale ne na přípravu těsta. 

Ingredience na 1 opravdu pořádnou štrúdlovou šišku:
1 balení babického listového těsta
4-5 středně velkých jablek
2 špetky skořice
2 lžíce cukru (záleží na kyselosti či sladkosti jablek)
2 lžíce strouhanky
lžíce másla
1-2 hrsti sekaných vlašských ořechů
1 vejce

Postup:
Jablka zbavím jádřinců, oloupu a nakrájím nejlépe na kostičky (závin se pak bude lépe balit). Těsto rozválím tak, aby bylo v podstatě průhledné. Potřu ho slabounce rozpuštěným máslem, posypu strouhankou. Poté na něj rozprostřu jablka. Posypu skořicí a cukrem. Zabalím - zavinuju těsto tak, abych měla více vrstev, překlopím ho alespoň 3x. Zavinutý štrúdl potřu rozkvrdlaným vejcem a posypu ořechy. Peču asi 30 minut na 180°C.

Žádné komentáře:

Okomentovat