pondělí 16. března 2015

Jableční šneci z listového těsta


Víkend jsem zase strávila na krizovce. Kurz je to hodně zajímavý, ale celodenní řešení závažných životních situací je někdy i pro nás, studenty, pořádná krize. A tu samozřejmě pomáhá zdolat něco dobrého k jídlu, čím se posilníte o přestávce. A protože jsem minulý týden vyfasovala od skoro tchána tašku jablek, bylo jasné, která surovina bude hrát prim. Volba tak nakonec padla na jablečné šneky se skořicí. Zvládla jsem je upéct v pátek někdy kolem desáté večer, tak nenáročné jsou!

Ingredience (asi na 12 kousků):
1 balíček hotového, rozváleného listového těsta (tedy 275g)
3 středně velká jablka
citronová šťáva
1 vejce
1,5 lžíce cukru krupice
špetka skořice
1 lžíce strouhanky
(podle chuti nasekané ořechy nebo rozinky)

Postup:
Jablka oloupu, zbavím jádřince a nahrubo nastrouhám. Zakápnu citronovou šťávou. Přidám k nim žloutek, cukr, strouhanku a skořici a pořádně promíchám - rozhodně by to nemělo být tekuté. Podle chuti mohu přidat i rozinky nebo vlašské ořechy.
Rozválené těsto (mělo by mít rozměry zhruba 25x35cm) položím na pomoučněný vál.  Jeden delší okraj potřu rozšlehaným bílkem (v pruhu o šířce asi 2 cm). Na zbytek těsta rozprostřu připravenou směs. Poté vytvořím volnou roládu (s rolováním končím u bílku).
Ostrým nožem roládu nakrájím na 3cm silná kolečka. Ta pokládám na pečícím papírem vyložený plech. Nechávám dostatečné rozestupy. Všechna kolečka potřu shora i ze stran bílkem.
Peču na 200°C asi 18 minut. Občas musím zkontrolovat, zda se nepálí jablečná náplň.
Nechám na mřížce vychladnout a mohu konzumovat :)

Žádné komentáře:

Okomentovat