úterý 17. března 2015

Omeleta ze tří vajec


Neznám lepší nedělní dárek, než když mi babička s dědou dají plato vajec od jejich slepic. Od slepic, které mají svůj kurník, dvorek, jsou pouštěné i na zahradu a o které je postaráno ze všech stran velmi dobře. Sama někdy k péči o ně přispívám - to když prarodiče odjedou na dovolenou a někdo se musí o jejich malé hospodářství postarat. Díky tomuto hospodářství také vždycky ukrutně trpím, když v Praze čas od času musím vyhazovat zbytky. U nás doma totiž vždycky platilo pravidlo, že co nesníme my, to sní s chutí pes, co se nehodí pro psa, to se dá kočkám, co se nehodí ani pro kočky, to dostanou slepice (kterým mimo jiné schraňujeme i skořápky od vajíček) a tvrdý chleba je pro králíky. Svého času se do tohoto řetězce zapojovalo i prase a ovce, ale to už je minulostí. 
A tak když mám tu čest, že si mohu do Prahy dovézt domácí vajíčka, nesmírně si jich vážím. Vím, co práce a péče za tím stojí, a taky vím, že vejce od slepic, co mají takhle fajn život, má úplně jinou hodnotu než ta od těch chuděr, co za celý život nezahlédnou slunce a neusednou na hřad. 
A tak mi potom třeba "obyčejná" omeleta chutná jaka mana nebeská a dávám si předsevzetí, že i já, až jednou budu mít ten vlastní domek se zahradou, budu chovat slepice a třeba i králíky a pěstovat rajčata a další zeleninu a vysazovat ovocné stromy všeho druhu. 

Ingredience na 1 omeletu:
3 vejce
3 lžíce smetany na šlehání
sůl, pepř
5 cherry rajčátek, rozkrojených na půl
hrst strouhaného sýra (např. ementálu)
hrst pokrájené hladkolisté petrželky
lžíce oleje

Postup:
Vejce rozšlehám se smetanou, přidám pepř a sůl. Pánev pokapu olejem a rozpálím. Když je olej horký, naliju na pánev vaječnou směs. Ztlumím plamen. Asi po třech minutám pokladu omeletu rajčátky a posypu nastrouhaným sýrem. Na chvíli mohu i zakrýt poklicí. Pokud by se omeleta zespodu připalovala, ztlumím plamen na úplné minimum. Ve chvíli, kdy je omeleta již téměř úplně zatuhlá, sejmu ji z pánve, dám na talíř, posypu petrželí a podávám.


P.S. Své zemědělské sny si plním pomalu, ale jistě: minulý týden jsem zasela do truhlíku bylinky a podívejte, jaké klíčky už má bazalka!


Žádné komentáře:

Okomentovat