Možná si řeknete, že jdu trochu s křížkem po funuse, ale když si tyto velikonoční jidáše přejmenujete na šneky z kynutého těsta, můžete je péci po celý rok furt und furt, jak by řekla moje babička.
Já jsem je letos dělala poprvé - mazanec je u nás výsadou babičky, navíc ho v poslední době ráda a často připravuje Belgičanova maminka, na beránka nemám formu a hot cross buns, které jsem chtěla taky vyzkoušet, by musely déle kynout a na to jsem vzhledem k odjezdu na hory neměla čas. Dělala jsem je víceméně podle receptu z Gurmetu a neskromně musím říct, že se mi opravdu povedly. Obzvlášť první den byly vysloveně výborné.
Ingredience (na cca 8 kousků):
250 g hladké mouky
125 ml mléka
15 g droždí
50 g cukru krupice
1/2 citronu
2 vejce
60 g rozpuštěného másla (část můžete nahradit sádlem - těsto bude vláčnější)
špetka soli
lžíce rumu
plátky mandlí na ozdobu
Postup:
Vytvořím si kvásek (droždí smíchám s lžičkou cukru, zaliju vlažným mlékem a přídám vrchovatou lžíci hladké mouky). Nechám 10 minut na teplém místě pracovat, dokud se na kvásku nevytvoří "čepice".
Mezitím si smíchám v míse mouku se solí, cukr, nastrouhanou kůru z citronu. Přidám žloutky (bílky dám stranou), rozpuštěné máslo a hotový kvásek. Vypracuji vláčné, ale ne příliš hutné těsto - nemělo by už moc lepit, ale není tak hutné jako třeba na khačapuri. Zakryju utěrkou a nechám hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Když je vykynuté, odtrhávám asi 50g kousky těsta a na pomoučněném vále z nich vytvářím asi 25 cm dlouhé a 1 cm široké hady.
Ty pak stáčím buď do spirál nebo do esíček.
Podávat je mohu buď jen tak nebo potřené medem s kapkou rumu.
Žádné komentáře:
Okomentovat