Nevím, čím to, ale v dubnových číslech food časopisů se roztrhl pytel s mrkvovými dorty. Mně osobně přijde kombinace mrkve a ořechů spíše podzimní, ale protože jsem se chtěla zúčastnit soutěže o kuchyňský robot, upekla jsem jej taky. Aby byl dort aspoň trochu jarní i z mého pohledu, ozdobila jsem ho fialkami, což byla v Praze docela výzva. Jak mám psy ráda, tak v Praze mi už jejich množství někdy začíná vadit a dokážete si představit, že najít v centru města lán fialek, který nebude od psů počůraný, je skoro nadlidský úkol. A tak jsem vyčkala, až bude pršet a lesoparky budou trochu umyté, a pak jsem v kapuci a za podezřívavých pohledů otců s kočárky běhala po parku a sbírala fialky.
Dort se podařil, druhý den byl krásně rozležený a sbírala jsem za něj samé pochvaly.
Ingredience (na formu o průměru 25 cm):
korpus:
500g mrkve nastrouhané najemno
150g nasekaných vlašských ořechů
280 g hladké mouky
200 g cukru
100 ml slunečnicového oleje
2 velké lžíce medu
1 lžička prášku do pečiva
špetka mleté skořice
nastrouhaná kůra z půlky bio citronu
náplň:
250 g lučiny nebo philadelpie (lze nahradit i plnotučným tvarohem)
kelímek smetany ke šlehání (+lžička ztužovače šlehačky)
100 g cukru moučka
kokos na posypání
Postup:
V míse smíchám všechny sypké ingredience (mouka, ořechy, skořice, prášek do pečiva, citronová kůra). V jiné míse vyšlehám žloutky s cukrem, odděleně vyšlehám bílky. Žloutky s cukrem vliju k sypkým přísadám, přidám olej, med a mrkev. Na závěr pomalu zapracovávám vyšlehaný sníh. Vypracuji těsto.
To vliju do vymaštěné a vymoučněné dortové formy. Peču asi hodinu na 180 °C.
Poté dort nechám vychladnout. Když je chladný, rozříznu jej podélně a naplním krémem. Ten si připravím tak, že vyšlehám šlehačku a k té přidám lučinu a cukr a promíchám.
Krémem pomažu i vršek a boky dortu, posypu kokosem a na závěr rozprostřu fialky. Podávám vychlazené.
V seznamu ingrediencí chybí počet vajec!
OdpovědětVymazat