úterý 13. října 2015

Pomazánka z dýně


O své lásce k podzimu jsem vám již psala, stejně jako o mém vztahu k dýni. Přesto mi to nedá a musím na podzim opět skládat ódy. Všimli jste si, jak intenzivní jsou nyní barvy? Prostě podzimní světlo dělá divy a já se jen tiše a hluboce obdivuji přírodě.
Jestli chcete zažít oranžovou ještě oranžovější, je pro to teď ten správný čas. Upečte máslovou dýní, udělejte z ní pomazánku, namažte ji na chleba a běžte si to sníst ven. Z té syté oranžové vám budou oči přecházet.

A nezapomeňte, můžete mě sledovat také na instagramu @kucharkapro2

Ingredience:
1 máslová dýně (na poprvé vám bude stačit klidně i jen polovina)
4 lžíce másla
olivový olej
sůl
bazalka

Postup:
Dýni omyju, překrojím a vydlabu z ní semínka.
Poté ji nožem lehce nakrojím do kříže - jak "zevnitř" tak "zvenku".
Položím ji na pečící papír vyložený papírem na pečení, oranžovou dužinou vzhůru. Pokapu olejem, osolím a dám péct na 200°C na 40 minut.
Poté z trouby vyndám. Nechám trošku vystydnout a ještě za tepla zbavím slupky.
V míse dýni rozmačkám (jde to normálně vidličkou, můžete použít i mixér, ale je to podle mě zbytečné) a přidám nakrájené máslo, které vmíchám k teplé rozmačkané dýni. Podle chuti ještě osolím. Nechám vychladnout.

Podávám s opečeným chlebem a zdobím bazalkou.


2 komentáře:

  1. Poprvé v životě se mi v ledničce usídlila máslová dýně. Doteď jsem kupovala vždycky jen Hokkaido, ze které jsem dělala polévku. Takže děkuju za tip na recepis! Určitě vyzkouším! :-)
    Bebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem do letoška také znala jen hokkaido, která mi bohužel moc nechutná. A tak jsem ráda, že se u nás na zahradě letos pěstovala i máslová dýně, díky které jsem přestala mít averzi vůči dýním :) Přijde mi stravitelnější i její příprava mi přijde méně pracná, takže ji určitě vyzkoušejte!

      Vymazat