neděle 10. ledna 2016

Úžasná bezlepková čokoládová roláda s tvarohem a šlehačkou



K Vánocům jsem dostala kuchařku od Romana Vaňka, která se zaměřuje na evropská jídla, jež získala proslulost po celém světě. Knížku jsem přečetla jako beletrii během naší tříhodinové povánoční cestě z Tanvaldu do Vršovic a od těch dob mi v hlavě ležela ta lákavá švýcarská roláda bez mouky. 
Tento víkend jsem ze studijních důvodů zůstala v Praze, i když mě to šíleně táhlo na hory, a tak jsem si řekla, že si ten pražský víkend aspoň trochu osladím. V poslední době jím docela zdravě, nekupuju nesmysly ( v cukrovinkách kupuju už jenom hořkou čokoládu), zhubla jsem a tudíž si myslím, že mi čas od času nějaký ten hřích neuškodí. 
Tahle čokoládová roláda je naprosto dokonalá. Postupovala jsem podle již zmíněné kuchařky, ale udělala jsem dvě drobné změny. Ubrala jsem trochu cukru a také jsem jako náplň použila kombinaci tvarohu a šlehačky, zatímco v receptu byla jen šlehačka. Osobně si myslím, že to receptu prospělo, ale pokud chcete originál, pak přidejte lžíci cukru a použijte 350 ml šlehačky a žádný tvaroh.. 
Do náplně můžete také přidat nakrájené jahody, maliny, broskve... co máte radi. A nebo ovoce podávat bokem, jako jsem to udělala já na obrázku.

Ingredience (na plech cca 36x36 cm):
na těsto:
230 g hořké čokolády
3 lžíce vody
2 lžíce tmavého rumu, brandy nebo silné kávy (já jsem použila Ararat koňak)
6 vajec (rozdělit bílky a žloutky)
150 g moučkového cukru
špetka soli

na náplň:
250 ml smetany ke šlehání
250 g tučného tvarohu ve vaničce

Postup:
Rozehřeju troubu na 180 °C, plech vyložím pečícím papírem.

Čokoládu a vodu dám rozpustit do vodní lázně. Jakmile je čokoláda rozehřátá, odstavím a vmíchám rum. Nechám lehce vychladnout.
Mezitím utřu v míse žloutky s cukrem do pěny.
Z bílků a špetky soli vyšlehám v jiné míse tuhý sníh.

Ke žloutkům s cukrem přiliju rozpuštěnou čokoládu, promíchám, aby se vše spojilo. Poté opatrně vmíchám sníh. Směs vyliju na připravený plech a uhladím.
Strčím do trouby a peču 15 minut.
Poté těsto vyndám, ihned ho i s pěčícím papírem přenesu na studený plech nebo stůl a nechám vychladnout.

Mezitím si připravím náplň. Vyšlehám šlehačku, přidám tvaroh a promíchám.

Těsto pomažu naplní, na papíře přenesu na tác, na kterém budu roládu skladovat v lednici a při zarolovávání papír opatrně a postupně odlupuju.

Tác s roládou dám alespoň na půl hodiny do chladu, nejlépe roláda chutná druhý den.

Vaněk sloupává papír ihned, jakmile těsto vychladne, ale mně se to teda moc nedařilo, těsto se hrozně trhalo. Lépe se mi dařilo s mým postupem. 




2 komentáře:

  1. Wow, ta vypadá úžasně, asi jí zkusím někdy upéct (a zvolím tvou verzi s tvarohem! :)
    in another galaxy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Je opravdu výborná a i rychle hotová, určitě ji zkus (akorát se člověk nesmí moc rozčilovat, když se mu při rolování začne trošku trhat...)

      Vymazat