sobota 6. února 2016

Francouzské bulky - a nedělní snídaně je zachráněna!


Zkušenosti s pečením "snídaňového" pečiva teprve sbírám. Housky, rohlíky, loupáky, bagety, nebo nedejbože chléb, jsem prostě ještě nikdy nepekla. Snad proto, že v Kolíně, odkud pocházím, máme tak skvělé pekařství, že lepší rohlíky než ty od nich prostě neznám. No a kolínský chleba, to je pro nás polabské taky taková klasika a chuť domova, že jej vozíme kamarádům třeba až do Finska.
Tady v Praze ale bohužel tak výborné pekařství nemáme, rohlíky mi nikde nechutnají a bagety ze zmraženého polotovaru (a s obsahem palmového tuku s největší pravděpodobností) mě také úplně nelákají. A vzhledem k tomu, že k Vánocům jsem dostala kuchařku od Romana Vaňka, která obsahuje docela dost receptů na pečivo, na jednoduché pečivo, rozhodla jsem se, že to prostě zkusím. Že ochutnám, jak chutnají domácí francouzské bulky.
Byla jsem překvapená, jak snadná byla příprava. A výsledek byl opravdu dobrý. Myslím, že za nedlouho vyzkouším i další pečivo a kdo ví, možná někdy dojde i na ten chleba.

Ingredience (na 6 bulek):

25 g změklého másla
140 ml mléka
225 g hladké mouky
půl lžičky soli
7 g cukru krupice (tedy jeden a půl sáčku cukru, který dostanete v kavárně ke kafi)
10 g droždí

+ mléko na potření

Postup:
Mléko zlehka zahřeju, aby bylo vlažné nebo lehce teplé. Vliju ho do mísy od robota. Přidám k němu rozdrobené droždí, mouku, sůl, cukr i máslo. Použiju hákový nástavec robota a na střední rychlost míchám asi 10 minut do hladkého těsta. 

Poté těsto vyklopím na pomoučněný vál a rukama z těsta vypracuji bochánek, který přikryju a nechám kynout na teplém místě cca 1 hodinu. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

Vykynuté těsto vyválím do válečku, který rozdělím na 6 stejných dílů.
Z těchto dílů vytvaruji kuličky a položím je na papírem vyložený plech. Nechám dostatečně velké vzdálenosti.
Každou kuličku naříznu ostrým nožem do kříže. Opět přikryju utěrkou a nechám kynout dalších 20 minut.
Mezitím rozehřeju troubu na 200 °C.
Vykynuté bulky potřu mlékem.
Plech vložím do trouby a peču cca 15 minut dozlatova. 
Hotové bulky nechám vychladnout na mřížce.

Jako všechno kynuté pečivo jsou i tyto bulky nejlepší v den pečení. 


Žádné komentáře:

Okomentovat