pondělí 19. ledna 2015

Nastavovaná kaše - staročeská klasika



Nastavovaná kaše je podle mě staročeská klasika a vyvrací mýty o tom, že česká kuchyně je zásadně nezdravá, těžká a výhradně knedlíková. Nastavovaná kaše bude chutnat všem, kdo má rád kroupy, ocení opečenou cibulku a kyselou okurku k tomu. Masožravci si mohou přidat opečenou slaninu nebo plátek uzeného masa.

Ingredience (pro 2):
6 středních brambor
asi 100g krup
třetinka hrnku mléka (nebo více, podle toho, jak hustou kaši upřednostňujete)
2-3 stroužky česneku
2 velké špetky majoránky
1 cibule
podle chuti slanina
sůl, kmín

Postup:
Kroupy propláchneme studenou vodou a dáme vařit. Vody by mělo být aspoň 3x tolik, co krup. Osolíme a vaříme do té doby, než budou kroupy měkké. Občas musíme zamíchat, popř. přilít další vodu. Bude to trvat asi 40 minut.
Brambory klasicky uvaříme v osolené a okmínované vodě. Když jsou měkké, rozšťoucháme je s mlékem na kaši. Přidáme kroupy. Prolisujeme česnek a přidáme majoránku. Pořádně promícháme.
Opečeme nakrájenou cibuli a slaninu. Kaši nandáme na talíř, posypeme cibulkou a slaninou, přiložíme kyselou okurku a můžeme podávat.



Žádné komentáře:

Okomentovat