Jeden recept na zelnou polévku jsem tu již představovala. Ten byl trochu netradiční v tom, že obsahoval poměrně značné množství brambor, chyběla v něm ale smetana. Recept, který vám představuji dnes je alespoň pro mě klasický - takhle znám zelňačku ze školní jídelny, z menzy, z hospod na horách. Záleží na vás, které dáte přednost vy - obě mají něco do sebe.
Ingredience na 4 porce:
1l zeleninového vývaru
půl sáčku kysaného zelí (tedy 250g)
půl kelímku smetany ke šlehání (tedy cca 125ml)
1 větší mrkev
5dkg kvalitní suché šunky nebo libovolné množství klobásy nebo jiné uzeniny
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
kmín, sůl, pepř, sladká paprika
sádlo
Postup:
Ohřeju v hrnci vývar. Ze zelí vymačkám vodu a překrájím ho na kratší kousky. Na pánvi rozpálím sádlo a vhodím na něj zelí. Opékám. Okmínuju. Podliju pár lžícemi vývaru, zapraším trochou mouky. Na závěr zapráším sladkou paprikou a odstavím. Zelí přidám k vývaru. Nakrájím na kostičky mrkev a také ji přidám do vývaru. Přiidám také nakrájenou šunku. Když je zelí i mrkev měkká, rozmíchám ve šlehačce zbytek mouky a přiliju k vývaru. Ztlumím plamen a ještě pár minutek vařím. Podle chuti osolím a opepřím. Podávám.
Žádné komentáře:
Okomentovat