Na doporučení lékařky zkouším na měsíc vysadit lepek. No a samozřejmě zjišťuju, co jíst, abych nebyla věčně o hladu, ani do sebe nesoukala všechny ty bezlepkové vysoce zpracované náhražky, o jejichž prospěchu na zdraví by se dalo s úspěchem polemizovat. Zároveň se mi kvůli jednomu měsíci nechce kupovat bambilion surovin. A tak spíše sahám po přirozeně bezlepkových potravinách, jako je pohanka nebo třeba jáhly.
Velmi rychlým a dobrým dezertem jsou muffiny z pohankové mouky - doplněné zakysanou smetanou a lžičkou marmelády jsou opravdu jedlé.
Ingredience (asi na 6 velkých muffinů):
kelímek bílého jogurtu (tedy 200 g)
50 ml řepkového oleje
90 g pohankové mouky
1 vejce
1 měkký banán
lžíce cukru
špetka vanilky
lžička prášku do pečiva
lžíce kakaa
Postup:
Smíchám jogurt, olej, vejce, cukr, vanilku. Přidám rozmačkaný banán. Mouku smíchám s kypřícím práškem a přidám k ostatním surovinám. Dobře promíchám. Část těsta dám do misky a přidám kakao. Promíchám. Do silikonových košíčků na muffiny dám světlé těsto a nahoru lžíci kakaového.
Pěču na 180 stupňů asi 30 minut. Podávám se zakysanou smetanou a marmeládou.
Žádné komentáře:
Okomentovat