sobota 23. ledna 2021

Bezlepkové pohankové muffiny


 Na doporučení lékařky zkouším na měsíc vysadit lepek. No a samozřejmě zjišťuju, co jíst, abych nebyla věčně o hladu, ani do sebe nesoukala všechny ty bezlepkové vysoce zpracované náhražky, o jejichž prospěchu na zdraví by se dalo s úspěchem polemizovat. Zároveň se mi kvůli jednomu měsíci nechce kupovat bambilion surovin. A tak spíše sahám po přirozeně bezlepkových potravinách, jako je pohanka nebo třeba jáhly. 

Velmi rychlým a dobrým dezertem jsou muffiny z pohankové mouky - doplněné zakysanou smetanou a lžičkou marmelády jsou opravdu jedlé.

Ingredience (asi na 6 velkých muffinů):

kelímek bílého jogurtu (tedy 200 g)

50 ml řepkového oleje

90 g pohankové mouky

1 vejce

1 měkký banán

lžíce cukru

špetka vanilky

lžička prášku do pečiva

lžíce kakaa


Postup:

Smíchám jogurt, olej, vejce, cukr, vanilku. Přidám rozmačkaný banán. Mouku smíchám s kypřícím práškem a přidám k ostatním surovinám. Dobře promíchám. Část těsta dám do misky a přidám kakao. Promíchám. Do silikonových košíčků na muffiny dám světlé těsto a nahoru lžíci kakaového.

Pěču na 180 stupňů asi 30 minut. Podávám se zakysanou smetanou a marmeládou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat