pátek 2. ledna 2015

Čokoládový dort typu brownie




Dopředu upozorňuji, že se nejedná úplně o brownie, ale o vlhčí dort. Přesto je však delikátní a zároveň bezlepkový, což se může kolikrát hodin. Je jen na vás, jestli ho budete podávat jen tak, nebo ho zdokonalíte šlehačkou, malinovým tvarohem či jinou třešinkou na dortu.
 Já osobně ho mám ráda i proto, že je možné jej připravit i ve studentském bytě s omezeným vybavením a prostorem.


Ingredience (na klasickou dortovou formu):

60g kakaa (to jest asi 6 lžic)
100g másla (pokud tučnější čokoláda, pak jen 80g)
200g hořké čokolády
150g cukru (tady ale hodně záleží na typu čokolády – když je tučnější, sladší, méně kvalitní, pak stačí 100g)
3 vejce
špetka soli
3 lžíce mléka
+ šlehačka na dozdobení


Postup:

Ve vodní lázni rozpustím čokoládu, poté k ní přidám studené máslo a smíchám dohromady, dokud se to nespojí.
V jiné misce vyšlehám žloutky s cukrem, poté do nich vliju právě smíchanou čokoládu s máslem a přidám k tomu ještě 3 lžíce mléka a kakao.
Vyšlehám si sníh a přidám ho ke zbytku těsta, opatrně promíchám. V této fázi mohu těsto i vylepšit tím, že přidám maliny nebo vypeckované třešně či višně.
Dám péct na 180°C a peču zhruba 30 minut. Jedná se o vlhčí dort, a tak není třeba ho sušit do drobiva.
Dozdobit mohu šlehačkou nebo také lehce oslazeným tučným tvarohem smíchaným s malinami nebo jiným ovocem.

4 komentáře:

  1. Výborný dort. Právě jsem dopekla. Zvenčí je lehce křupavý a vevnitř krásně vláčný. Použila jsem čokoládu se 75% kakaa. Nic čokoládovějšího jsem v životě nejedla :) Ukládám do oblíbených.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, dala by se použít i čokoláda na vaření? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistě dala, ale čím kvalitnější čokoládu použijete, tím lepšího výsledku dosáhnete. Pokud se pro ni přeci jen rozhodnete, určitě významně uberte cukru.

      Vymazat