Určitě znáte ten pocit, když přijdete po náročném dni domů, tam bordel sarasány, prázdná lednička a do toho vám váš drahý zavolá, že asi za hodinku se u vás staví tchýně. Nevíte, jestli máte dřív uklízet, jít si umýt hlavu nebo začít péct. Protože přece nebudete u toho kafe sedět na prázdno, to by bylo obzvlášť blbé. Přesně pro tyhle chvíle se vám bude hodit znalost receptu na krambl alias crumble: neobyčejně rychlý recept, nenáročný na suroviny, nad kterým se bude každá tchýně rozplývat. Během jeho pobytu v troubě navíc stihnete i ten úklid :)
Pokud jste doteď, stejně jako já, krambl odmítali brát na vědomí, protože prostě ovoce s drobenkou nemůže být tak dobré jako ovoce s těstem a drobenkou, tak vězte, že může. Je prostě výborný.
Inspiraci jsem opět čerpala v časopise Sweet Dreams.
Ingredience (na misku jako na obrázku, tedy 4 porce):
cca 500 g švestek
100 g vlašských ořechů
120 g studeného másla
100 g polohrubé mouky (UPDATE: skvěle funguje také celozrnná špaldová mouka, jen malinko nastavená klasickou hladkou moukou)
1 lžička skořice
100 g cukru
Postup:
Předehřeju troubu na 200°C.
Zapékací misku lehce vymažu kousíčkem másla. Švestky vypeckuju a položím do misky řeznou stranou dolů. Takto švestkami pokryju dno misky.
Smíchám nadrobno nasekané ořechy s moukou, cukrem a skořicí. Přidám na malé kousky nakrájené máslo. Rukami rychle zpracuju na drobenku. Touto drobenkou posypu švestky. Vložím do trouby a peču asi 15 minut, dokud drobenka nezíská nazlátlou barvu.
Podávám ještě mírně teplé a třeba v doprovodu vanilkové zmrzliny (nebo i bez ní :) )
Žádné komentáře:
Okomentovat