pátek 21. června 2019

Narozeninový piškotový dort s třešněmi


Onehdá jsme měli návštěvu - moji bývalou kolegyni a kamarádku v jednom, která přijela se svým chotěm a miminkem na Kmochův Kolín. Letos to zrovna vyšlo tak, že termín festivalu a jejích narozenin vyšel na stejný den, takže forma pohoštění byla jasná - narozeninový dort, který může i kojící matka.

O kojící matce píšu záměrně, neb korpus lze také namočit nějakým dobrým likérem (třeba třešňovým), což jsem já vynechala, ale vy nemusíte :)

Těsto na korpus jsem dělala vesměs podle webu kucharkaprodceru.cz (odkaz na naked cake). Krém dle vlastního know-how. 

ingredience:
korpus (na formu cca 21 cm průměr):

3 vejce
150 g cukru
špetička vanilkového prášku (nemusí být)
100 g plh mouky
70 g škrobu

Oddělím žloutky od bílků. K bílkům přidám lžíci cukru a šlehám do tuhého sněhu. Postupně přimíchávám i zbylý cukr. Sníh by měl být tuhý tak, že se ani špičky neohýbají.
Žloutky rozšlehám, přidám vanilku. Velmi zjemna k nim přidávám vyšlehaný sníh, na střídačku s moukou a škrobem. Pracuji opatrně, aby sníh nespadl.

Hotovou směs vyliju do vymaštěné a hrubou moukou vysypané dortové formy. Peču na 180°C asi 25 minut. Troubu předčasně neotevírám, propečenost testuji špejlí.

Vyndaný korpus nechám plně vychladnout. Poté vodorovně rozkrojím.

na krém:
100 g bílé čokolády
500 g tvarohu z vaničky
400 g smetany ke šlehání
vypeckované třešně

Bílou čokoládu rozehřeju ve vodní lázni. Smetanu vyšlehám do šlehačky, opatrně k ní přimíchám tvaroh a mírně zchladlou rozpuštěnou čokoládu.
Polovinu krému rozetřu na rozkrojený korpus, pokladu třešněmi. Přiklopím druhou částí korpusu, zbytkem krému potřu vršek i boky.
Dozdobím třešněmi, malinami, jahodami... prostě co je k mání.

Žádné komentáře:

Okomentovat