sobota 7. září 2019

Ořechová bábovka se špaldovou moukou


Možná to tak máte taky - příjde září, první zamračené chladné dny a na vás dýchne podzim. Zatoužíte zalézt s hrnkem čaje a něčím dobrým k tomu pod deku a číst knížku. A to "něco" k tomu čaji by mělo být takové mile obyčejné, chuťově jednoduché, trochu babičkovské a rozhodně s ořechy. 
Tak přesně tenhle pocit mě přepadl v pátek odpoledne po příchodu z práce. Zalistovala jsem kuchařkami, prošmejdila pár blogů a zkontrolovala obsah lednice a špajzu. Volba padla na ořechovou bábovku, inspirovanou blogem Děvče u plotny, avšak výrazně pozměněnou. 

Bábovka je příjemně vláčná, nedusivá (!) a značně jedlá. Pokud byste chtěli přidat nějaké ty kalorie a trochu parády navíc, podávejte ji se šlehačkou :)

Ingredience (na standardní bábovkovou formu):

4 vejce (zvlášť bílky a žloutky)
100 g cukru krupice
špetka soli
120 g rozpuštěného másla
200 g zakysané smetany (máte-li kelímek o 190 g, je to taky úplně ok :) )
180 g polohrubé mouky
70 g špaldové mouky jemně mleté
1 lžička prášku do pečiva
130 g mletých vlašských ořechů

Postup 

Vejce rozdělím na žloutky a bílky. K bílkům přidám špetku soli, šlehám na sníh a postupně přimíchávám polovinu cukru. Šlehám, dokud není sníh tuhý.

Ke žloutkům přidám druhou polovinu cukru a šlehám do světlé pěny. Do této pěny přidám zakysanou smetanu, rozpuštěné máslo a promíchám. Následně zašlehávám zlehka, ručně, na střídačku mouku (smíchanou s práškem do pečiva) a sníh. Na závěr přidám mleté ořechy a opět zlehka promíchám. 

Hotové těsto naliju do vymaštěné a moukou vysypané formy a peču asi 40 minut na 180 °C. Propečenost testuji špejlí.

Po vyndání nechám asi minutu zchladnout a vyklepnu z formy. 
Nechám vychladnout a podávám. 


Žádné komentáře:

Okomentovat