pondělí 26. srpna 2019

Rychlý broskvový koláč se zakysanou smetanou


O skvělých sladkých receptech Juliány Fialové jsem Vám psala už tady a tady. V rámci letošní broskvové sezóny jsem se rozhodla vyzkoušet další recept této dámy a udělala jsem dobře. V původním znění se jmenuje Koláč ovocný s vaječnou sedlinou a paní Juliána v něm nespecifikuje druh ovoce, který má být použit, dokonce ani nevadí, pokud použijete ovoce kompotované či zmražené. 

Oproti původnímu receptu jsem ubírala cukru.
Koláč je lehký jako vánek a velmi, velmi jedlý. 

ingredience na těsto (na koláčovou formu o průměru cca 28 cm):

210 g polohrubé mouky
140 g másla
jeden vanilkový cukr (tedy 20 g)
lžíce cukru krupice
2 žloutky
cca 500 g vypeckovaných a oloupaných broskví

ingredience na krém:
kelímek zakysané smetany (tedy 200-250 g)
1 lžíce cukru nebo sáček vanilkového cukru
3 vejce


Z mouky, cukru, másla a žloutků vypracujeme těsto. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Do takto připravené formy dáme těsto a rozválíme jej (můžeme si pomoci malým válečkem nebo pěstí a prsty) tak, aby těsto bylo nejen na dně, ale i v okrajích.
Broskve pokrájíme na čtvrtky nebo osminky (podle velikosti broskve) a poskládáme je na těsto. 

Dáme péct na 180 stupňů a pečeme jen do světlého odstínu.

Poté, co dáme těsto do trouby, připravíme krém.

Vejce ušleháme do pěny. Smícháme je pečlivě s cukrem a smetanou. Hotovou směsí přelijeme nedopečený koláč a společně dopečeme (bude to trvat zhruba 20 minut). 


Žádné komentáře:

Okomentovat