čtvrtek 16. srpna 2018

Broskvová sezona I. - Koláč z lineckého těsta s broskvemi a tvarohem



Moji rodiče mají byt na horách. Je obklopený lesy, kopci, potoky a hlavně - když je v Praze abnormální hic, tam je pořád ještě příjemně. Až tak příjemně, že vám vůbec nevadí roztopit troubu, i když ve zprávách posloucháte relace o tropických teplotách na celém území.
Krom toho mají v tom bytě také starou kuchařku, autorce říkám krátce Juliána, která je, co se týče dezertů a sladkých jídel, výborná. Co jsem zkusila, to vyšlo na jedničku.
Výborný byl i níže popsaný koláč, ač původní recept počítá s kompotovanými meruˇnkami. Ti z vás, kdo rádi skořici, neváhejte jí broskve trochu ochutit. Já ji nemusím, a tak ji v receptu neuvádím.

na těsto (koláčová forma, průměr asi 27 cm):
220 g plh mouky
100 g másla
70 g cukru (původní recept uvádí 100, 70 g dle mého stačí)
1 žloutek
lžička prášku do pečiva
4 lžíce mléka
čerstvé broskve (počítejte cca 1 kg nevypeckovaných)

ˇZloutek utřu s cukrem. Přidám prosátou mouku a kypřící prášek, nakrájené máslo, mléko a zpracuju do těsta. Těstem vyložím vymazanou a vysypanou koláčovou formu.
Broskve oloupu, vypeckuju. Jsou-li velké, pak je skrojím, aby nepřesahovaly okraj formy. Kladu je vedle sebe na těsto.

tvarohová nápln:
500 g měkkého tvarohu
1 žloutek
2 bílky
4 lžíce mléka
2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
1-2 lžíce moučkového cukru (dle chuti)

Vyšlehám bílky do tuhého sněhu. Smíchám tvaroh se žloutkem, pudinkem, mlékem a cukrem. Opatrně zašlehám sním. Tuto hmotu navrstvím na broskve.

Peču na 180°C asi 30-40 minut. Nechám vychladnout a podávám.


Žádné komentáře:

Okomentovat