Recept na tento koláč už tu na blogu je dlouho. Protože je ale opravdu dobrý, znovu jsem ho vyfotila a mírně upravila recept, aby byl koláč ještě o něco lepší. Věřte mi totiž, že nejen, že dobře vypadá, ale také skvěle chutná.
Inspiraci jsem čerpala v kuchařce Snídaně u Florentýny.
Nezapomeňte, že mě můžete také sledovat na instagramu @kucharkapro2 a hlasovat pro mě v anketě blogerka roku. Za každý váš hlas budu vděčná.
Inspiraci jsem čerpala v kuchařce Snídaně u Florentýny.
Nezapomeňte, že mě můžete také sledovat na instagramu @kucharkapro2 a hlasovat pro mě v anketě blogerka roku. Za každý váš hlas budu vděčná.
Ingredience
(na koláčovou formu o průměru 29 cm):
těsto:
220g hladké
mouky
100g
vychlazeného másla
větší špetka
soli
5g cukru
krupice (tedy 1 sáček cukru z kavárny ;)
50ml studené
vody
Do mísy
prosiju mouku, přidám k ní cukr i sůl. Poté k ní nakrájím na tenké
plátky máslo. Smíchám na drobenku. Pak přiliju vodu a zpracuju na takové jakž
takž těsto – nesmím ho přehníst, tedy nesmím se snažit o hladkou dokonalost.
Prostě ve chvíli, kdy to drží u sebe, z toho splácnu kouli. Zabalím do folie
či mikroteňáku a dám na dvě hodiny do lednice.
Náplň:
1kg středně
velkých jablek (vychází to na asi 10 ks)
půlka
citronu
100g cukru
špetka mleté
skořice
Jablka
rozčtvrtím, oloupu a odjádřincuju. 3 jablka si nechám bokem, zbytek nakrájím na
kostičky a promíchám v misce se šťávou z citronu. Zbylá dvě jablka
nakrájím na tenké, ale ne průsvitné, plátky. A v jiné misce je také
smíchám s citronem.
Do hrnce
naliju 120ml vody, přidám cukr a skořici. Přivedu k varu. Vsypu na
kostičky nakrájená jablka a vařím asi 15 minut, dokud se nevstřebá všechna
voda. Musím poměrně často míchat. Poté dám jablka na cedník vychladnout a začnu
předehřívat troubu na 160°C.
Vyndám těsto
z lednice a částěčně rukou a částečně malým válečkem rozválím ve vysypané
a vymazané koláčové formě. Na těsto rozprostřu rozvařená jablka a ty pokladu
ozdobně vyskládanými čerstvými jablky. Peču asi 40 minut do zezlátnutí těsta,
hlídám, aby se nepřipalovala vrchní jablka (kdyžtak přikryju alobalem).
Na glazé:
Vrchovatá
lžíce meruňkového džemu
1-2 lžíce vody
2 hrsti
loupaných naplátkovaných mandlí (nebo vlašských ořechů)
Do rendlíku
dám džem, přidám vodu a přivedu pod bod varu. Poté odstavím, propasíruju přes
sítko a mašlovačkou potřu tímto glazé koláč. Poté posypu mandlemi. Nechám
vychladnout a podávám.
Mňam.. Koláč vypadá skvěle :-)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
GIVEAWAY - O krásné šperky
A nejen vypadá, ale i chutná ;)
Vymazat