sobota 17. října 2015

Francouzský jablečný koláč

Recept na tento koláč už tu na blogu je dlouho. Protože je ale opravdu dobrý, znovu jsem ho vyfotila a mírně upravila recept, aby byl koláč ještě o něco lepší. Věřte mi totiž, že nejen, že dobře vypadá, ale také skvěle chutná.  
Inspiraci jsem čerpala v kuchařce Snídaně u Florentýny.

Nezapomeňte, že mě můžete také sledovat na instagramu @kucharkapro2 a hlasovat pro mě v anketě blogerka roku. Za každý váš hlas budu vděčná.



Ingredience (na koláčovou formu o průměru 29 cm):


těsto:

220g hladké mouky

100g vychlazeného másla

větší špetka soli

5g cukru krupice (tedy 1 sáček cukru z kavárny ;)

50ml studené vody


Do mísy prosiju mouku, přidám k ní cukr i sůl. Poté k ní nakrájím na tenké plátky máslo. Smíchám na drobenku. Pak přiliju vodu a zpracuju na takové jakž takž těsto – nesmím ho přehníst, tedy nesmím se snažit o hladkou dokonalost. Prostě ve chvíli, kdy to drží u sebe, z toho splácnu kouli. Zabalím do folie či mikroteňáku a dám na dvě hodiny do lednice.


Náplň:

1kg středně velkých jablek (vychází to na asi 10 ks)

půlka citronu

100g cukru

špetka mleté skořice


Jablka rozčtvrtím, oloupu a odjádřincuju. 3 jablka si nechám bokem, zbytek nakrájím na kostičky a promíchám v misce se šťávou z citronu. Zbylá dvě jablka nakrájím na tenké, ale ne průsvitné, plátky. A v jiné misce je také smíchám s citronem.


Do hrnce naliju 120ml vody, přidám cukr a skořici. Přivedu k varu. Vsypu na kostičky nakrájená jablka a vařím asi 15 minut, dokud se nevstřebá všechna voda. Musím poměrně často míchat. Poté dám jablka na cedník vychladnout a začnu předehřívat troubu na 160°C.


Vyndám těsto z lednice a částěčně rukou a částečně malým válečkem rozválím ve vysypané a vymazané koláčové formě. Na těsto rozprostřu rozvařená jablka a ty pokladu ozdobně vyskládanými čerstvými jablky. Peču asi 40 minut do zezlátnutí těsta, hlídám, aby se nepřipalovala vrchní jablka (kdyžtak přikryju alobalem).


Na glazé:

Vrchovatá lžíce meruňkového džemu

1-2 lžíce vody

2 hrsti loupaných naplátkovaných mandlí (nebo vlašských ořechů)


Do rendlíku dám džem, přidám vodu a přivedu pod bod varu. Poté odstavím, propasíruju přes sítko a mašlovačkou potřu tímto glazé koláč. Poté posypu mandlemi. Nechám vychladnout a podávám. 


2 komentáře: